Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kelengye, vőfély, menyecsketánc – e szavak mindenkinek ugyanazt idézik: a lakodalmat. De milyen is egy ilyen mulatság? Február 12-én a Duna Tv Etnoklubjának nézői megtudhatták, hiszen Katona - Vőfély magazin
részletek »

Lakodalom az Etnoklubban

Vőfély szokások, érdekességek vőfélyi teendőkről, cikkek videók vőfélyi munkákról.
Vőfély magazin
Itt vagy: Vőfély magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Lakodalom az Etnoklubban
Lakodalom az Etnoklubban
Vőfély hívogatás
Kelengye, vőfély, menyecsketánc - e szavak mindenkinek ugyanazt idézik: a lakodalmat. De milyen is egy ilyen mulatság? Február 12-én a Duna Tv Etnoklubjának nézői megtudhatták, hiszen Katona Erika műsorvezető igazi lakodalmi hangulatba invitálta Önöket.
Különleges Etnoklubbal várta nézőit a Duna Televízió február 12-én, szombaton: a Házasság Hete és Világnapja alkalmából egy néphagyományokban gazdag esküvői ünnepségre látogathattak el. A Nemzet

Televíziója február 7-13. között egész héten át a házassággal, e szoros kötelékkel foglalkozott élő műsoraiban, játék- és dokumentumfilmjeiben, hiszen a világ magyarságát összefogó, 18 éves csatornának nem csak az értékteremtés, hanem az értékek megőrzése is a feladata. Egyik legfontosabb értékünk a két ember közötti szerelmi kapcsolatot megpecsételő, a családnak keretet teremtő, egymás számára biztonságos hátteret nyújtó házasság. De a házasságból - cifrázza a népi humor - mégis a legjobb a lakodalom.

A lakodalom hajdanán nemcsak az ifjú pár ünnepe volt, hiszen az eskükötési szokások, dalok, versbe szedett jókívánságok a közösség számára is felejthetetlen élménnyé tették az eseményt. Manapság azonban már kihalófélben vannak ezek a szokások.
Hirdetés

Az Etnoklub meghívottai segítettek feleleveníteni e hagyományt: vendégek voltak Ament Éva bútorfestő, Kovács Norbert Cimbi és felesége, akiknek heted-hétországra szóló lakodalmuk volt a tavaly. A jókedvhez a zenét Vizeli Balázs és a Szeret zenekar szolgáltatta, a táncot pedig az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és a Százszorszép Táncegyüttes ropta. És minthogy nincsen igazi lagzi vőfély nélkül, ezért eme mesterség képviselője, Gyönyörű Zsigmond is ellátogatott a mulatságba.

No, de hogyan lesz valakiből vőfély? Mit jelent a kelengye és az ágyvitel? Mi a tréfás leültetés és miért kellett az ételeket beköszönteni? Milyen volt az újasszonytánc és hány napos egy igazi lakodalom?

Mindezt megtudhatják az Etnoklubból.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Erdély.ma
Címkék - vőfély, hívogatás, esküvő, házaspár, lakodalom
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-23 20:52:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü