Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A hazai és a nemzetközi lakodalmas hagyományok ápolására vállalkoznak a csorvásiak sok éve. A szervezők szándéka, hogy megismertessék a résztvevőket a települések, a tájegységek, a nemzetisé - Vőfély magazin
részletek »

Ismét Csorvásra gyűltek a vőfélyek

Vőfély szokások, érdekességek vőfélyi teendőkről, cikkek videók vőfélyi munkákról.
Vőfély magazin
Itt vagy: Vőfély magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ismét Csorvásra gyűltek a vőfélyek
Ismét Csorvásra gyűltek a vőfélyek
Vőfélytalálkozó Csorváson
A hazai és a nemzetközi lakodalmas hagyományok ápolására vállalkoznak a csorvásiak sok éve. A szervezők szándéka, hogy megismertessék a résztvevőket a települések, a tájegységek, a nemzetiségek jellegzetes ételeivel, a lakodalmi népszokásokkal. Csorváson jártunk az idei vőfélytalálkozón.
Külsőségeiben is látványos a lakodalmas hagyományok szinte mindegyike. A vőfélyek bizonyították ezt elsőként, akik találkozójukkal nyitották a tizedik Csorvási Nemzetközi Lakodalmas és Gasztronómiai Napokat pénteken este.

Első alkalommal érkezett a színes programsorozat helyszínére az uzoni Olláh Mihály, aki 35 éve vőfélykedik. - A színpadi szereplés, a rátermettség, ami ehhez a kiálláshoz kell, nekem a táncos múltamból adott volt. Egy öreg vőfélytől, Vancsa Mózestől pedig nagyon sokat tanultam már 15 évesen. A székelyföldi lakodalmas nagyon híres, ha betartják a régi népszokásokat, akkor látványában, tartalmában is gazdag műsorrá kerekedik ki a lakodalom - sorolta a vőfély, aki sérelmezte, hogy napjainkra felhígult a szakma, a csúnya beszéd megjelent a rigmusokban, a jó ízlés határait feszegetik sokszor a vőfélyek, ez neki nem tetszik.

- Új divat, hogy gúnyt űznek a násznépből, meg az ifjú párból. Amióta ezt tapasztalom, én visszahúzódva figyelem a jelenséget, egyre kevesebb lakodalmat vállalok. Persze, vidéken minden más, ezt a hangulatot szeretném vasárnap a násznépemmel megmutatni. Lesz a csapatomban nyárádmenti üveges tánc, meg vigasság, humor és zene - ajánlotta figyelmünkbe produkciójukat.

Kitartó az eleki óvónő, Kovácsné Lévai Orsolya, negyedik lakodalmas fesztiválját mulatja végig Csorváson. - Nem tudtam otthon maradni, pezseg a vérem, olyan jól érzem magam itt. Jöttem, hogy ellessek új ötleteket a társaktól, amit beépíthetek majd a munkámba - mondta az asszony, aki nem titkolta, nőként duplán meg kell dolgoznia a sikerért azon a terepen, amit elsősorban a férfiak uralnak. Nőként is ápolja a hagyományt, szakkönyvekből búvárkodta ki az eredeti vőfély ruházat lényegét: fehér ing, mellény, csizmanadrág csizmával.

A messziről, Miskolc környékéről érkező dr. Üveges Istvánt még hétköznapi ruhában ismertük meg, miközben kereste a szervezőkkel a kapcsolatot. Az ónodi jegyző is most vállalkozott először arra, hogy ezen a vidéken is megmutassa, miként kalauzol el egy násznépet a legényes háztól másnap reggelig. Magával hozott egy általa jegyzett könyvet is, az esküvőre készülők kézikönyvét, amiből azonnal kiderült, hogy a bemutatkozás előtt álló jegyző-vőfély Anettka lakodalmát is remekül dirigálta.
Hirdetés

- Benke Laci bácsitól hallottam erről a lakodalmas programról, amikor az ónodi várnál országos böllérversenyt rendeztünk. Ott eldöntöttem, idén eljövök, belekóstolok a csorvási vigasság hangulatába és nevezek. Elvégre a vőfélykedésnek köszönhetem, hogy bejárhattam az országot. Most meg itt lehetek.

Nem illik gúnyt űzni a násznépből, az ifjú párból

Hunyadvári József nemzetközi díjas vőfély házigazdája volt e napnak. Ő is vallja, a jó humor kelléke a jó lakodalmaknak. A rímfaragók vetélkedése előtt ízelítőt adott sok évtizedes tudományából: Meghoztam a kakast piros tarajával, nem pitél már többet a szomszéd tyúkjával. Tyúkok a kakast ide is követték, kopóvízben tolluk szépen levetették. Beültek aztán sorban a sütőbe, mint akik félig megvannak ütődve. Megsültek pirosra mind-mind valamennyi, a kedves násznépnek meg lehet így enni.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Vőfélytalálkozó, Csorvás, esküvő, lagzi, vőfély, vőlegény, menyasszony
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-15 15:31:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü